Camera de Comert si Industrie a Muncipiului Bucuresti
Afacerea
--------------------------------- ---------------------------------
Anul XII, Nr. 42-45 (623-626) 11.10-07.11.2017 > Din lumea afacerilor

Presedintele CCIB, la Dezbaterea Start-Up Nation 2017

La sfarsitul lunii octombrie, Asociatia pentru Democratie, Educatie si Reconstructie „Om intre Oameni" a organizat dezbaterea „Start-Up Nation 2017". La eveniment au participat oficiali guvernamentali din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA), reprezentanti ai unor camere de comert, organizatii patronale si profesionale, firme de consultanta, alaturi de oameni de afaceri, aplicanti in program sau care intentioneaza sa aplice pe aceasta linie bugetara.

Principalele subiecte abordate au vizat: perspectivele programului Start-Up Nation, beneficii, provocări, premisele deblocării creditării pentru IMM-uri și importanta formarii profesionale și a educației antreprenoriale.Cu acest prilej, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, a subliniat importanta promovarii, inclusiv in domeniul economic, a unei elite autentice, capabile sa identifice corect prioritatile si pornind de la acestea, sa construiasca durabil. In opinia presedintelui CCIB, aceasta elita trebuie sa fie prezenta in competitii, nu cei defavorizati. In ceea ce priveste proiectele finantate prin programe de tipul Start-Up Nation acestea trebuie sa aiba la baza studii de eficienta, dar si de piata, nu justificari. Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a punctat disponibilitatea Camerei bucurestene de a organiza evenimente de promovare a unor proiecte si de identificare de parteneri pentru consortii. Un alt aspect abordat de presedintele CCIB a fost educatia antreprenoriala, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu apreciind ca aceasta trebuie sa se faca coerent, inclusiv la nivel universitar, prin programe de masterat.

Despre educatia antreprenoriala a vorbit si Alexandru Petrescu, președintele Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituție care garantează împrumuturile bancare acordate în Start-up Nation. „Suntem în discuții pentru a asambla o echipă de instituții de educație financiar-bancară, fonduri, bănci, solicitanți de scrisori de garanție aflați în diferite etape ale dezvoltării businessului, dar fiecare scrisoare de garanție va fi însoțită și de un voucher pentru educație antreprenorială, pe module specifice tipului de solicitant. Pentru un solicitant start-up pot fi module de educație antreprenorială ce tin de cunoștințe de conformare fianciar-bancară, fiscală" , a punctat Alexandru Petrescu.

In ceea ce priveste viitorul Programului Start-Up Nation, Adrian Panait, directorul Direcției de Antreprenoriat și Programe pentru IMM, din subordinea MMACA, cel care coordonează la nivel tehnic toate programele naționale de sprijin pentru firmele mici și mijlocii, a explicat, potrivit ADER, că pentru organizarea și în anul 2018 a programului Start-up Nation va fi nevoie, la începutul anului 2018, de o decizie favorabilă în Comitetul consultativ pentru IMM-uri, for din care fac parte oficiali din minister, dar și consultanți, beneficiari și organizații non-guvernamentale implicate în antreprenoriat.

Legea de aprobare a Ordonanței de orgență 10/2017, prin care s-a instituit programul prevede că „Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat implementează în perioada 2017-2020 Programul pentru stimularea înfiinţării de întreprinderi mici şi mijlocii, denumit în continuare Programul «Start-up Nation - Romania»". Legea mai prevede că Schema de ajutor de minimis pentru Start-up Nation „se elaborează şi se aprobă prin ordin al ministrului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat".Tot în lege se stipulează că „sumele necesare implementării Programului «Start-up Nation - Romania» se asigură anual de la bugetul de stat cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi/sau din fonduri externe".

In opinia lui Adrian Panait, programul s-a dovedit un succes, dar capacitatea tehnică a actualelor agenții trebuie întărită.

În cadrul programului Start-up Nation 2017, beneficiarii pot primi  fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei de la stat, care pot fi cheltuite în maximum 3 transe de către firmele respective, într-un termen de 12 luni de la semnarea acordurilor de finanțare.

In ceea ce priveste posibilele modificari ale programului Start-Up Nation, se au in vedere o serie de aspecte, dintre care amintim solutionarea incrucisata a contestatiilor si punctarea suplimentara a cofinantarii mai mari a beneficiarului. Dacă vor fi organizate noi ediții ale programului Start-up Nation, vor putea aplica inclusiv firme înființate în anul 2017, după data de 30 ianuarie, care nu au reusit să obțină finantare în ediția din acest an, a dat asigurări directorul Agenției pentru IMM-uri Ploiesti, George Brezoi.

Cristina SERBANESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro

Imprima paginaMicsoreaza fontMareste font


Articol vizualizat de 94 ori.
Publicitate

---------------------------------- eminescu
---------------------------------- certind
----------------------------------
certind
---------------------------------- FOREN
---------------------------------- akcenta
---------------------------------- FOREN
---------------------------------- FOREN
---------------------------------- REBU
---------------------------------- Apulum94